Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Peeters
Kon. Wilhelminastraat 3
7031 AA WEHL

Openingstijden

Ma: 09.00 - 12.30 en 13.30 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 12.30 en 13.30 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 12.30 en 13.30 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 12.30 en 13.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij Peeters úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

(Wijn)Etiquette, de juiste wijn in het juiste glas

(Wijn)Etiquette, de juiste wijn in het juiste glas

Zoveel wijnsoorten zoveel glazen. Er zijn glazen voor witte wijn, rode wijn, rosé, mousserende wijnen, enzovoort. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanschaf van een wijnglas en waarom? Deel 3 over wijnetiquette leert u de juiste wijn in het juiste glas te schenken.

Eigenlijk gaat het bij het design van een wijnglas niet alleen om de vorm, maar vooral om de smaak van de wijn. Een wijnglas is dus niet alleen maar mooi, maar vooral ook functioneel. De smaakervaring begint namelijk al in het glas. Het is een samenspel van zintuigen, waarbij het proeven eigenlijk de laatste is. Het begint al met de ogen om de kleur en textuur goed te kunnen bepalen. De neus wordt daarna ingeschakeld om het bouquet (de geur) te kunnen waarnemen.

Als laatste volgt de tong om de smaken van zout, zoet, zuur en bitter te kunnen proeven.

Om al deze zintuigen optimaal te laten werken, is de vorm en helderheid van het glas essentieel. Dat geldt ook voor het materiaal.

Kristal is een materiaal dat weinig tot geen invloed heeft op de temperatuur van de wijn en dus eigenlijk de ideale glassoort. Ook beïnvloedt kristal de temperatuur van de wijn niet, wat zorgt voor een extra smaakbeleving. Uiteraard heeft een wijnglas een steel, zodat de wijn niet opgewarmd wordt door de handen. De steel voorkomt ook vlekken op de kelk, want die zijn natuurlijk ‘not done’ volgens de etiquette. Schenkt u wijn in een verkeerd glas, kan dit een nadelige invloed hebben op het karakter, de smaak, van de wijn.

De verschillende wijnglazen

Rode wijn: Bij een rode wijnglas is het belangrijk dat het glas een brede kelk heeft en taps toeloopt aan de bovenzijde. Zo kan er voldoende zuurstof bij (ademen) en blijven de aroma’s goed in het glas. Daarnaast moet de bol onderaan groot genoeg zijn, om de wijn te kunnen laten ronddraaien (walsen) om zo de aroma’s los te maken. Een rode wijn is vaak veel complexer en heeft dus de ruimte nodig om zich te ontwikkelen.

Witte wijn en rosé: Een wijnglas voor wit en rosé zijn gelijk qua vorm. Deze glazen zijn iets smaller en kleiner dan een rode wijnglas. Witte wijn en rosé hoeven niet te ademen. Sterker nog, een te breed glas zorgt ervoor dat de aroma’s direct vervliegen, waardoor de balans en de perfecte smaak ook direct vervliegt. Omdat de glazen smaller zijn blijft de wijn langer koel en komt de fruitigheid beter tot zijn recht.

Champagne & Mousserende wijn: Voor mousserende wijnen gebruikt u een smal langwerpig glas, de flûte. De vorm zorgt ervoor dat de bubbels langer in de wijn blijven. En het ziet er ook nog eens feestelijk uit.

De positie van het glas aan tafel

Een glas wijn plaatst u altijd bovenaan de rechterzijde van het bord. Heeft u meerdere glazen wijn, bijvoorbeeld als u bij verschillende gerechten verschillende wijnen schenkt, dan plaatst u het eerste wijnglas het meest rechts. Eventueel een glas water plaatst u erachter of voor het meest rechtse glas.

Tot slot

Het wijnglas heeft dus wel degelijk veel invloed op de beleving, smaak en geur, van de wijn. Houdt hier dus goed rekening mee.

In het volgende artikel gaan we in op de hoeveelheid wijn die u in een glas schenkt.