Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Peeters
Kon. Wilhelminastraat 3
7031 AA WEHL

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Slijterij Peeters úw topSlijter 100% vakmanschap

Assortiment

U bent hier:
Peeters
Whisky
Exclusief topSlijter
Aanbieding

Kilkerran 12 Year Old

(0,0 / 5)
Kilkerran 12 Year Old
De Glengyle Distillery is de nieuwste Schotse distilleerderij op Campbeltown. Het is ook, paradoxaal genoeg, de oudste…

DE GESCHIEDENIS
De originele Glengyle Distilleerderij werd in 1872 opgericht door William Mitchell, maar de wortels gaan terug tot diep in de legendarische geschiedenis van whisky productie op het schiereiland Kintyre en zijn nauw verweven met de geschiedenis van de Springbank Distillery en de familie Mitchell. Vandaar de typische beschrijving van de distilleerderij als ‘de nieuwste, oude distilleerderij in Campbeltown. ”

Ergens rond de jaren 1660, verhuisde de familie Mitchell van de Lowlands naar Campbeltown en begon met het produceren van illegale whisky. Niets is meer van hen gehoord, tot in 1825, toen een Archibald Mitchell partner in de bestaande Riechlachan Distillery werd. Drie jaar later, in 1828, begonn de familie Reid (schoonfamilie van de Mitchell’s) de Springbank Distillery op de plaats waar Archibald Mitchell destijds nog steeds illegale whisky stookte. Springbank werd de 14 vergunde distilleerderij in Campbeltown.

In 1837, Archibald Mitchell’s zonen John en William namen de Springbank Distillery over van de Reids. Zowel John als William stapten uiteindelijk uit de Distilleerderij, en William vertrok en begon bij de Riechlachan Distillery. In 1872 richtte hij, vlak naast de deur, de Glengyle Distillery op. Het was de derde & laatste distilleerderij gebouwd in Campbeltown.

Daarna gebeurde er van alles, waaronder ook WW1. Ook bracht John zijn zoon Alexander onder in de distilleerderij en gingen zij verder onder de naam J & A Mitchell (dit bedrijf bestaat tegenwoordig nog steeds) In 1925 werd de Glengyle Distillery gesloten. Daarna zijn er diverse eigenaren geweest van de distilleerderij, maar geen van allen kregen zij het voor elkaar de distilleerderij opnieuw op te zetten.

DE WEDEROPBOUW
In november 2000, zo’n 75 jaar nadat de oorspronkelijke Glengyle distilleerderij werd gesloten, kondigde J & A Mitchell aan dat het Mitchell’s Glengyle Ltd. had georganiseerd om de oorspronkelijke distilleerderij te kopen en weer te heropenen. En zo geschiede! De distilleerderij begon met de productie van whisky op 25 maart 2004, waardoor het de eerste nieuwe distilleerderij in Campbeltown werd, in 125 jaar.

Helaas was het J & A Mitchell niet gelukt om de rechten op het merk Glengyle te kopen, zodat ze ervoor gekozen hebben om een nieuw merk te creëren “Kilkerran.” Het woord “Kilkerran” is afgeleid van de Gaelic “Ceann Loch Cille Chiarain” (hoofd van het meer van St. Kieran’s cel). Dit was de naam van de oorspronkelijke nederzetting gesticht door Saint Kieran. Men is van mening dat de stad Campbeltown nu op die plek is gevestigd.

DE WHISKY
De eerste release van Kilkerran Single Malt whisky was in 2007. Latere versies, genaamd “Work in Progress,(WIP)” zijn daarna uitgekomen. Elke versie is uitgekomen in 9.000 genummerde flessen en waren steeds bijna onmiddellijk uitverkocht. De distilleerderij heeft geëxperimenteerd met sherry-, rum- en portvat finishes. Het heeft ook geëxperimenteerd met drie- en viervoudige distillatie, en met verschillende turf-niveau’s. In het begin werd gekozen voor een turfgehalte van ca. 45 ppm. (parts per million), maar momenteel is dit teruggebracht tot ca. 8-10 ppm. Heel lichte turfinvloeden dus!

Work in Progress was een feest om te volgen, het niveau steeg en de verwachtingen voor deze twaalf jaar oude whisky waren dus hooggespannen. De whisky lijkt hieraan moeiteloos te voldoen volgens de eerste commentaren… (deze whisky kreeg 5 sterren / 90 punten van Serge Valentin op whiskyfun.com!) De proefnotities van deze whisky:
70% Bourbon / 30% Sherry Casks
Bottled 16.11.2016
€ 59,50
Fles
Huidige voorraad: 0
In winkelmand

Etiketinformatie

Land van Herkomst
Schotland
Regio
Campbeltown
Inhoud
70 CL
Alcoholpercentage
46% vol
Afdronk
De afdronk is lang, met een kenmerkende droge peper-toon tegen een iets zoetige achtergrond. De combinatie van vanille tonen en droge peper geven de whisky een beetje een ouderwets karakter, op een goede manier!
Er zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product
Plaats een review